На 11 март от 19 часа в зала  България“ Симфоничният

...
На 11 март от 19 часа в зала  България“ Симфоничният
Коментари Харесай

Радиосимфониците с романтична пролетна програма



На 11 март от 19 часа в зала  " България “ Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин показва идната си концертна програма  " Класично и сантиментално “ .

Гостува блестящата цигуларка Лия Петрова , която ще извърши Концерт за цигулка на популярния британски композитор Уилям Уолтън.

Написан е през 1937 година за американския виртуоз Яша Хейфец и от този момент е приет за една от най-хубавите цигулкови пиеси. По-късно композиторът прави преправка и за първи път новата версия е изпълнена  през 1944 година Сред забележителните цигулари, записали Концерта, са сър Йехуди Менухин, Зино Франческати, Найджъл Кенеди, Тасмин Литъл и Джошуа Бел.

 Лия Петрова

Лия Петрова печели Първа премия от Международния конкурс за цигулари  " Карл Нилсен “ в Дания. Носител е на награди от интернационалните конкурси  " Тибор Варга “ в Сион,  " Луис Шпор “ във Ваймар, Германския народен музикален конкурс и други Избрана е за  " Млад музикант на годината 2007 ” на стратегия „ Алегро виваче ” на БНР. Като солист свири с филхармоничните оркестри на Люксембург, Антверпен, Брюксел и Монте Карло, с Националния оркестър на Белгия, със симфоничните оркестри на Германия, Швеция, Полша и Япония. Концертира дружно с известните музиканти Марта Аргерич, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски в проекта  " Марта Аргерич и другари ” в Атина и Франция.

Радиосимфониците ще изпълнят и Втора симфония от Йоханес Брамс , донесла на композитора славата на първи немски симфоник.

Тя въплъщава типичните черти на стила на Брамс, разкривайки неоспорими прилики с пасторала на Бетовен и поредни връзки с романтиците, на първо място с Шуберт. Слънчева боя, героичен обсег, потреблението на песенни и танцови тематики, сила и жизненост във финала я вършат най-весела от всичките симфонии на Брамс.

Билетите за концерта " Класично и сантиментално “ на Симфоничния оркестър на БНР са в продажба онлайн в системата на, на касите на зала " България " и в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. " Драган Цанков " № 4).

За възпитаници, студенти и пенсионери – преференциални цени от 10 лева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР